Projekt - 3 edycja programu Żółty talerz
Szkoła nasza została przyjęta do 3 edycji programu "Żółty talerz",którego patronem jest Kulczyk Fundacion.
„Żółty Talerz” to program, który wspiera system żywienia dzieci w Polsce, ale w żadnym razie go nie zastępuje. Projekt ma na celu wzbogacenie i rozszerzenie oferty żywieniowej dla dzieci i młodzieży, aby uczynić posiłki dla dzieci pełnowartościowymi ze zdrowotnego punktu widzenia oraz podnieść świadomość dzieci w dziedzinie zdrowego odżywiania się.
Żółty Talerz został zainicjowany przez Kulczyk Foundation w 2016 r. Program buduje standard wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce. Jest realizowany we współpracy z czterema sprawdzonymi polskimi organizacjami pomocowymi: Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Caritasem, Polskim Czerwonym Krzyżem i Stowarzyszeniem SOS Wioskami Dziecięcymi w Polsce.
Ten unikalny w skali całego kraju sojusz realizuje najważniejsze cele programu, do których należą: zwiększenie liczby dzieci mających dostęp do regularnych, zdrowych i smacznych posiłków w stołówkach szkolnych i świetlicowych oraz edukacja w zakresie zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat.
Partnerem merytorycznym programu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Eksperci tej uczelni przygotowali Listę̨ Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dzieciom. Uwzględnia ona tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Dodatkowo w ramach programu dystrybuowane są materiały edukacyjne dla uczniów i rodziców na temat zdrowego odżywiania.
Organizatorzy zadbali o to, aby dzieci uczestniczące w programie jadły nie tylko zdrowo, ale również smacznie. W tym celu koordynatorzy Żółtego Talerza z wszystkich placówek
Kolejne szkolne akcje "ŻÓŁTEGO TALERZA"
Żółty talerz - Mikołajkowy owocowy zawrót głowy - Owoce świata
Żółty talerz - taka bułeczka z rana lekcja udana
Żółty talerz - Walentynkowe sałatki
Żółty talerz - zamiast słodyczy - warzywa
Żółty talerz - Życie jest jak kanapka
Niby widzisz co masz, ale nie wiesz jak smakuje póki nie...